Predstavljena knjiga Pave Barišića „Ante Starčević. Ideali slobode i prava“

Pavo Barišić

Knjiga Pave Barišića „Ante Starčević. Ideali slobode i prava“, koja se bavi inovativnim pogledom na Starčevićevu političku i filozofsku misao, predstavljena je u utorak, 23. svibnja 2023. u prostorima Školske knjige u Zagrebu.

Knjigu su predstavili povjesničar Stjepan Matković, kroatist Alojz Jembrih i predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i autor Pavo Barišić.

Žužul je istaknuo da se u povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, predstavlja Barišićeva kniiga o Starčevićevoj političkoj i filozofskoj misli.

Podsjetio je na „krvavu hrvatsku povijest" od Pavla Rittera Vitezovića i njegova sudjelovanja u razgraničenju između Habsburga i Osmanlija 1699. Austrija i Osmanlije međusobno su se dogovorile o raspodjeli teritorija na račun Hrvatske, rekao je dodavši da je Austrija samo koje desetljeće ranije smaknula Zrinske zbog njihovih diplomatskih i vojnih pothvata u korist Hrvatske.

Po Matkovićevim riječima, Barišićeva knjiga otvara poglede na Starčevićevo političko, književno, filozofsko i duhovno promišljanje. Ona na vidjelo donosi aktualnost njegovih misli i državničkih poruka te zaključke koji nadilaze dosadašnja tumačenja Starčevićevih promišljanja i stavova, dodao je.

Ocijenio je i da autor donosi niz novih otkrića o Starčevićevu djelu. Argumentirano, gotovo forenzički obrazlaže Starčevićevo autorstvo rukopisa „Političke iskrice", koji se ranije pripisivao Ivanu Mažuraniću, napomenuo je. Po riječima Alojza Jembriha, autor baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam te donosi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima.Sadržaj svakoga poglavlja, napomenuo je, donosi nove znanstvene spoznaje i inovativne reinterpretacije istraživački otvorenih pitanja, a autor nudi i neka nova teorijska rješenja kao što otvara i pojedina nova pitanja za znanstvenu raspravu.

Autor knjige Pavo Barišić je napomenuo da je knjiga nastala na temelju njegova dugogodišnjeg istraživanja i više znanstvenih radova te predavanja o filozofiji prava i države Ante Starčevića izvedenih na Sveučilištu u Zagrebu.

Namijenjena je podjednako znanstvenicima istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti, kao i svakom čitatelju koji gaji interes za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli, istaknuo je Jemrbih. 

Pavo Barišić je rođen Gornjoj Dubici 1959. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1982., a na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora filozofije te njemačkoga jezika i književnosti 1983. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju Filozofije znanosti u Dubrovniku 1985., a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu 1989. Redoviti je profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje i Filozofiju prava i države Ante Starčevića. Redoviti je član Europske akademije znanosti i umjetnosti i Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH. Glavni je tajnik Međunarodne i član je predsjedništva Hrvatske paneuropske unije.

Objavio je više knjiga, među kojima i knjige "Filozofija prava Ante Starčevića", "Ideal vladavine puka".

Izvor: Glas Istre

Fotografije: Vanja Gavran

mg 9458 1200x800

mg 9536 1200x800

mg 9569 1200x800

mg 9430 1200x800

mg 9514 1200x800

pavo barišić 1200x800