Paneuropska unija odlikovana uglednom nagradom „Point Alpha“

U ime Međunarodne paneuropske unije predsjednik Alain Terrenoire iz Francuske primio je u subotu, 17. lipnja 2023. prestižnu nagradu „Point Alpha“ u gradu Geisa u saveznoj njemačkoj pokrajini Hessen. 

Ta se nagrada dodjeljuje od 2005. za osobite zasluge za ujedinjenje Njemačke i Europe u miru i slobodi. Na mjestu gdje se nalazila najistočnija točka NATO saveza u Europi u doba hladnoga rata, u okrugu Wartburga, njome su odlikovani George Bush (stariji), Mihail Gorbačov, Helmut Kohl, Helmut Schmidt,Lech Walesa, Vaclav Havel.

Najstariji pokret za mirno ujedinjenje Europe, Paneuropska unija, stotinu godina djeluje za ujedinjenje Europe. Iz utemeljiteljskih ideja paneuropskoga pokreta potekla je zamisao o Europi bez unutarnjih granica i carinskih kontrola, zajedničkoj europskoj valuti, europskom vojnom i obrambenom savezu, europskoj solidarnosti i ustanovama koje je ostvarila Europska Unija.  

Za Nijemce je i danas jedno od najvećih postignuća u procesu ujedinjenja ostvareno u tzv. paneuropskom pikniku. Pod vodstvom tadašnjega predsjednika Otta von Habsburg skup je organiziran u kolovozu 1989. u Sopronu u Mađarskoj, blizu austrijske granice. Piknik je iskorišten kako bi se demonstriralo za rušenje pograničnih utvrda i za ujedinjenu Europu. To je rezultiralo kratkim simboličnim otvaranjem granice. Oko 600 građana DDR-a iskoristilo je to za bijeg na Zapad.

U svečanosti dodjele ove nagrade sudjelovao je također glavni tajnik Međunarodne i predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić. Nazočni su bili predsjednik Njemačke paneuropske unije i bivši zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt i visoki predstavnici političkoga života iz saveznih pokrajina Hessena i Tiringije. 

Predsjednik Terrenoire u svojemu je govoru izrazio zabrinutost zbog sve veće ovisnosti Europe od SAD-a i Kine. Europa se mora sama nositi s aktualnim preokretima i transformacijama, rekao je Terrenoire. Tada će živjeti paneuropski san o solidarnoj, neovisnoj Europi. „Više nije pitanje tko će od naših naroda biti bolji, nego hoće li Europa do kraja stoljeća postati muzej prestižnih ruševina ili nova sila dostojna svoje povijesti. Tada će paneuropski san Coudenhove-Kalergija prestati biti utopija. Tada će Europa, ujedinjena, neovisna i suverena sila, postati stvarnost“, zaključio je Terrenoire. 

Bivša premijerka Tiringije, Christine Lieberknecht (CDU), podsjetila je u svojemu govoru kako je paneuropski piknik bio ključan trenutak u padu Berlinskoga zida 9. studenog 1989. Tako je znatno pridonio ujedinjenju Njemačke. Brige i ciljevi pokreta nisu ništa izgubili na svojoj aktualnosti, kazala je Lieberknecht. Jer mir i sloboda više se ne mogu uzimati zdravo za gotovo. 

s dodjele nagrade 1200x750

s dodjele nagrade 4 1200x750

s dodjele nagrade 2 1200x751